تاریخچه وب
ظهور وب را می توان منشاء یکی از مهمترین تحولات قرن بیست و یک در عرصه ارتباطات دانست. ایده اولیه در مورد وب جهان گستر در سال 1980 (میلادی) توسط تیم برنزلی ارائه شد. او پس از حدود ۱۰ سال به کمک یکی از همکاران خود اولین صفحه وب را در آگوست سال 1991 ایجاد و منتشر کرد که این صفحه، تنها شامل چند خط به همراه یک لینک ایمیل بود. این صفحه از چند تگ ساده با زبان HTML تشکیل شده بود که به مرور با گسترش زبان HTML و پیدایش کدهای CSS ، این صفحه تکمیل تر شد و به یک وب سایت استاتیک تبدیل شد.
وب چیست؟
وب جهانگستر، یا به اختصار وب (World Wide Web ) یک سامانه اطلاعاتی از پروندههای ابرمتنی متصل به هم است که از طریق شبکه جهانی اینترنت قابل دسترسی هستند. به کمک یک مرورگر وب میتوان صفحات وب (که شامل متن، تصویر، ویدئو و سایر محتویات چندرسانهای هستند) را مشاهده کرده و به کمک ابرپیوندها در میان آنها حرکت کرد. به طور کلی به فضای آنلاین متشکل از میلیون ها، بلکه میلیاردهاوب سایت اینترنتی "وب" گفته می شود. در حقیقت، به مجموعه وب سایت های اینترنتی مختلف، که در سراسر دنیا و به زبان های گوناگون هستند، وب گفته می شود. وب بستری از به هم پیوستن شبکه های کامپیوتری مختلف به منظور به اشتراک گذاری محتوا می باشد، اما وب سایت، یکی از واحدهای کوچک تشکیل دهنده این رسانه جهانی است.
عناصر اصلی وب
hypertext یا ابرمتن
فرمتی از اطلاعات است که به افراد اجازه میدهد در محیط کامپیوتر با استفاده از ارتباط داخلی موجود میان دو متن از بخشی از سند به بخش دیگری از آن یا حتی سند دیگری مراجعه کنند و به اطلاعات جدیدی دسترسی یابند. اگر به جای متن، یک فایل صوتی تصویری باشد در این صورت به آن ابررسانه (hypermédias) می گویند.
URL
شناسههای منحصر به فردی هستند که برای مشخص کردن محل حضور اطلاعات موجود بر روی شبکه (فایل کامپیوتری، سند یا منابع دیگر) به کار میروند.
مدل Client-Server یا مشتری- خدمتگزار
سیستمی است که در آن نرمافزار یا کامپیوتر مشتری(مرورگر) از نرمافزار یا کامپیوتر خدمتگزار(وب سرور) تقاضای دریافت منابع اطلاعاتی مانند داده یا فایل میکند.
markup language یا زبان علامت گذاری
به کاراکترها یا کدهای موجود در متن که ساختار متن وب معنایی را مشخص میکنند، زبان علامت گذاری گویند.
انواع وب :
وب 1.0
از سال 1990 که وب توسط آقای برنرزلی ارائه شد، جنبشی به وجود آمد که باید همه اطلاعات از روی کاغذ به اطلاعات الکترونیکی تبدیل شود. افراد و شرکتها تلاش کردند تا محتوای کاغذی خود را به محتوای دیجیتالی تبدیل کنند. جنبش سریع دیجیتالی شدن اطلاعات موجب شد که کاربران وب، امکان دسترسی به انبوهی از اطلاعات را داشته باشند. نتیجه این حرکت، میلیونها صفحه حاوی اطلاعات مختلف است که امروز در دسترس همه است و خیلیها برای تعریف آن از این جمله استفاده میکنند: "چیزی که در اینترنت نیست، وجود ندارد".
وب 2.0
وب 2.0 را یک رویکرد نو می دانند نه یک تکنولوژی جدید! رویکرد جدید وب به این صورت است که اطلاعات به واحدهای کوچکتری از محتوا تقسیم می شوند. در حقیقت، وب جدید دنیای "داده" است نه دنیای "اسناد". در وب 2.0 دیگر به دنبال منابع قدیمی اطلاعات نیستیم، بلکه به دنبال ابزاری هستیم تا اطلاعات را به شیوه های جدید و موثرتری جمع آوری و تلفیق کند و در اختیار ما قرار دهد. نرم افزارهای مبتنی بر وب، محیط وب را از صفحات ساده به دنیایی چند بعدی تبدیل کردهاند که امکان برقراری ارتباطات فردی و کارهای گروهی را فراهم کرده است. شبکههای اجتماعی به سرعت به وجود آمده اند و با استقبال گسترده کاربران رو به رو شده اند. وب 2.0 به بستری تبدیل شده است که میتوان انواع نرم افزار را بر پایه آن ساخت تا کاربران فارغ از نیاز به نصب آن بر روی کامپیوتر شخصی شان، بتوانند در هر مکانی به آنها دسترسی داشته باشند.
وب 3.0
نسخه سوم وب تازه در حال متولد شدن است و مرحله ای جدید از آینده وب است. تمرکز اصلی وب 3.0 روی هوشمند شدن وب است و پیش بینی میشود که در آینده نزدیک کامپیوتر ها، محتوای وب را میفهمند و آن را درک می کنند. تکنولوژی های جدید همچون وب معنایی در دستور کار این نوع از وب قرار خواهد گرفت. نرم افزارهای تحت وب 3.0، استفاده از اینترنت پر سرعت را در میان مردم جهان افزایش خواهند داد. در وب 3.0، برنامه ها نسبتا کوچک و کم حجم خواهند شد، داده ها به صورت توده ای خواهند بود، برنامه بسیار سریع و قابل انعطاف خواهند بود و بر روی هر سیستمی قابل اجرا خواهند بود.